NA SLOVENSKU MÁME 3 MILIÓNY EXEKÚCIÍ!

Po necelých desiatich rokoch prvý náznak zlepšenia. Počet ľudí, ktorí sa dostali do exekúcie, sa výrazne znížil. Kým pred dvoma rokmi súdy rozhodli o vyše 660-tisíc exekúciách, vlani ich bolo takmer o 111-tisíc menej. Od roku 2005 počet žiadostí o exekúcie stúpal a s nimi rástlo aj množstvo rozhodnutí súdov, ktoré ich dovoľovali. Za minulý rok však štatistiky ukázali prvý pokles.

Odborníci pripúšťajú, že za priaznivejším trendom stoja opatrenia vlády. Počet exekúcií pomohli znížiť zmeny viacerých zákonov, ale aj kontroly na exekučných súdoch. Od apríla minulého roku sa napríklad prísnejšie definuje pojem úžera, spotrebiteľ je viac chránený voči nebankovkám.

Pri nízkych dlhoch už nehrozí, že ľudia prídu o byt či dom. Exekútor nemôže zablokovať ako predtým celý účet, ale len dlžnú sumu. Od januára tohto roku v spotrebiteľských sporoch zanikol inštitút rozhodcovského súdu. Išlo o tzv. súkromné súdy, ktoré spúšťali exekúcie v prospech veriteľov.

„V každom prípade platí, že za posledné dva roky bolo prijatých množstvo zásadných opatrení na zvýšenie ochrany spotrebiteľa vrátane exekučnej agendy a sprísnenia podmienok výkonu povolania exekútora,“ reagovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Napriek priaznivejším štatistikám počet neukončených exekúcií, o ktorých súdy za tie roky ešte nerozhodli, je vysoký. Takýchto konaní je okolo troch miliónov. Prípady, keď jeden človek má na krku aj desiatky exekúcii, nie sú výnimočné.

Slovenská komora exekútorov vidí za poklesom exekúcií aj zákony, ktoré vláda prijala na ochranu spotrebiteľov. „V roku 2013 bolo viacej exekúcií, pretože ich podávali nebankové spoločnosti. Môže byť za tým tiež pokles obchodných sporov,“ pridala sa exekútorka a hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová.

Sudca Peter Straka, ktorý sa venuje ochrane spotrebiteľov a šéfuje občianskoprávnemu kolégiu na Krajskom súde v Prešove, poukázal, že súdy zastavili vysoký počet exekúcií alebo ich rovno nepovolili, pretože rozsudky rozhodcovských súdov boli založené na nečestnej dohode so spotrebiteľmi, ktorí ani netušili, čo je obsahom rozhodcovského konania.

„Za poklesom exekúcií možno vidieť viacej okolností. Napríklad efektívnu ochranu súdov v spotrebiteľských právnych veciach už v čase, keď vzniká rozsudok. Keď sa nepoctivým veriteľom neposkytla súdna ochrana napríklad pri hazardnom poskytovaní úverov nebonitným spotrebiteľom alebo v súvislosti s odmietnutím žalôb veriteľov z dôvodu neprijateľných zmluvných podmienok,“ dodal sudca.

Mimovládky venujúce sa ochrane spotrebiteľov sú však skeptickejšie. „Táto štatistika vôbec nevypovedá o tom, že by sa vymožiteľnosť práv spotrebiteľov zlepšovala. Súdy rozhodujú aj v prípadoch formálne rovnakých exekučných konaní nejednotne. Trvá im to v porovnaní s inými členskými krajinami EÚ stále príliš dlho. Spotrebiteľ vôbec nemá istotu, že hoci vyhrá súd, svoje právo v praxi aj vymôže,“ pripomenula Petra Vargová Čakovská z mimovládky Spoločnosť ochrany spotrebiteľov S.O.S. Poprad.

Pred nespravodlivými exekúciami sú ľudia chránení viac ako rok. Pri dlhu nepresahujúcom dvetisíc eur už nemôžu prísť o strechu nad hlavou. Pravidlo, že pri pohľadávke do dvetisíc eur exekútor nesmie siahnuť na dom či byt, sa týka len fyzických osôb a len tých nehnuteľností, v ktorých má dlžník trvalý alebo prechodný pobyt. Tiež platí, že trovy exekúcie nesmú byť vyššie ako vymáhaná dlžná suma. Stanovili sa tiež nové pravidlá pre dražby. Nehnuteľnosti do licitácie ísť nemôžu vtedy, ak hodnota pohľadávky s poplatkami a úrokmi neprevyšuje 2 000 eur.

Vlani bolo na súdy doručených viac ako pol milióna žiadostí o začatie exekúcie, čo oproti predchádzajúcemu roku znamená zníženie o vyše 86-tisíc návrhov. V uplynulých rokoch sa počty doručených žiadostí o exekúciu pohybovali okolo 630– až 670-tisíc.

Medzi najohrozenejšiu skupinu stále patria dôchodcovia. Až 28 tisícom zráža Sociálna poisťovňa z dôchodkov dlhy z minulých rokov. „V decembri 2014 vykonávala Sociálna poisťovňa zrážky z dôchodkových dávok 28 220 dôchodcom,“ spresnil hovorca poisťovne Peter Višváder. To je o 1 500 dôchodcov viac, ako bolo vlani v júli.

Tento nárast spôsobili najmä nebankovky, ktoré tesne pred účinnosťou novely zákona Občianskeho zákonníka zvýšili počet žiadostí o exekúcie. Novela totiž zadefinovaním úžery dala súdom právomoc označiť za neplatné také zmluvy, v ktorých bola celková odplata za pôžičku či úver neprimeraná.

Ministerstvo spravodlivosti si vlani vyžiadalo od Sociálnej poisťovne zoznamy exekučných konaní, ktoré sa týkali penzistov, a celkovo ich preverilo 27 500. „Tam, kde vzniklo podozrenie z podvodného konania, sa exekúcia zastavila,“ povedala štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská, ktorá sa legislatívnym zmenám na ochranu spotrebiteľov venuje už dva roky.

K jednorazovému poklesu počtu exekvovaných penzistov až o 11-tisíc prispela aj zmena nariadenia vlády, ktoré platí od novembra 2013. To zvýšilo sumu, ktorá musí z dôchodku zostať po strhnutí všetkých zrážok. Podľa nariadenia sa rovná životnému minimu, ktoré je v súčasnosti 198,09 eura mesačne.

Pôvodný článok aj s infografikou TU

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *