BANKOVÉ POPLATKY? STÁLE V POHYBE!

ZDROJ: ETREND.SK; Zuzana Kollárová

Banky menia svoje cenníky často. Len od januára to urobilo až šesť bánk. Cenníky sú neprehľadné a na weboch ich ľahko nenájdete. Mnohé majú zverejnené len aktuálne cenníky a tak klient nemôže porovnať, akú drahú banku vlastne má.

Prekvapenie na výpise

Nový poplatok 50 centov objavila v januári na výpise ku kreditnej karte aj klientka Všeobecnej úverovej banky. Banka ho zaviedla za zaslanie výzvy na 100-percentné inkaso dlžnej sumy.

„Pri vybavovaní kreditky som si dala zriadiť automatické inkaso celej dlžnej sumy. Nemusela som tak sledovať blížiaci sa termín splatnosti požičaných peňazí a banke som neplatila zbytočné úroky za kreditku. Banka si sama stiahla celú minutú sumu. Posielanie spoplatnenej výzvy nemalo pre mňa žiadny význam. Výhodné bolo len pre banku.“ Preto išla do banky a zrušila inkaso celej dlžnej sumy. Takto už nebude platiť zbytočný poplatok. Musí si však sama každý mesiac, ak bude kreditku používať, uhrádzať splátku.

Aké nečakané poplatky za služby banky môžu najčastejšie zaskočiť klienta? Maroš Ovčarik z Finančného kompasu hovorí, že prekvapiť môžu napríklad poplatky, s ktorými sa človek nestretáva bežne. „Ide o rôzne poplatky za zmeny. Napríklad zmeny trvalých príkazov, inkás stoja bežne aj euro a viac v prípade, ak sú robené na pobočke. Niekedy sú však spoplatnené takéto zmeny aj cez internetbanking, aj keď sú lacnejšie. Prekvapivo drahé sú aj rôzne zmeny v úverových zmluvách. V prípade hypoték sa takéto poplatky pohybujú od 50 do 166 eur za zmenu v závislosti od banky.“

Online nie je zadarmo

Mnohé banky si účtujú SMS notifikácie a začali viacej spoplatňovať aj online transakcie, o ktorých ich zákazníci možno ani nevedia. Spoplatnené sú prevody zadané cez internetbanking alebo aplikácie, prevody realizované na základe trvalých príkazov alebo inkás, platby kartou či zmeny denných limitov na karte. Niektoré si zase vypýtajú poplatok za zobrazenie zostatku na účte v bankomate.

„V mnohých bankách je spoplatnené aj bezhotovostné pripísanie peňazí na účet. Tomu už celkom nerozumiem, pretože banka by mala takéto operácie skôr odmeňovať, ako spoplatňovať. Preto je vhodné využívať balíky, ktoré vo svojom zložení majú zahrnutú väčšinu online operácií,“ pripomína M. Ovčarik.

Odporúča pravidelne kontrolovať výpis z účtu a poplatky. Pokiaľ si banka pravidelne účtuje poplatky nad rámec mesačného poplatku za balík, oplatí sa pozrieť aj na ponuky konkurenčných bánk. „V zásade platí, že pokiaľ sú transakcie, ktoré využívame, zahrnuté v balíku, vyjde nás to lacnejšie, ako keby sme za tieto služby platili nad rámec balíka.“

Účet bez poplatkov?

Niektoré banky ponúkajú účet bez poplatkov. Iné balíky spoplatňujú, ale ponúkajú možnosť získať zľavu až do výšky 100 percent. Je potrebné však splniť podmienky. Zvyčajne vyžadujú aktívne využívanie účtu, platby kartou v určitom mesačnom objeme alebo využívanie aj ďalších produktov. M. Ovčarik odporúča pri balíkoch, kde je možné získať zľavu 100 percent, aby si klient zvážil, či je preňho jednoduché splniť podmienky. Či to nebude znamenať preňho ďalšie prípadnénáklady. „Odporučil by som pozrieť napríklad poplatky za výbery z bankomatov, keďže tie sú zvyčajne spoplatňované.“

Index bankových poplatkov

Cenník poplatkov objaviť na webe banky vyžaduje dosť trpezlivosti a aj času. Tieto informácie však už od apríla minulého roku nájdete aj na stránke ministerstva financií. Sleduje ich Inštitút finančnej politiky, ktorý pravidelne každý mesiac zverejňuje Index bankových poplatkov. 

Dá sa z neho vyčítať nielen to, ako sa celkovo hýbali poplatky bánk, ale aj to, ktoré banky ceny za svoje služby zvyšovali a ktoré naopak znižovali.

Napríklad v januári celkový index retailových bankových poplatkov vzrástol v porovnaní s decembrom o 0,1 percenta. Najviac zvyšovala medzimesačne poplatky OTP (o 5,4 percenta) a Poštová banka (o 0,3 percenta). Vo februári sa index zvýši až o 0,8 percenta. Poplatky zvyšovala o 3,6 percenta len VÚB banka.

Veľkú vypovedaciu hodnotu má aj informácia o kumulatívnom raste poplatkov od decembra 2013. V rebríčku ich zvyšovania vedie vo februári VÚB banka so 17-percentným nárastom, nasleduje Tatra banka, ktorej narástli poplatky o 6,9 percenta, a na treťom mieste je OTB, u ktorej poskočili o 5,9 percenta.

Na čo si dať pozor

  • za zmeny v trvalých príkazoch v rámci balíka sa zvyčajne neplatí. Za zmenu či zrušenie trvalého príkazu na internete sa už platí najmenej 50 centov

  • SMS notifikácia na mobil nie je zadarmo, stojí najmenej 5 centov, zvyčajne 7 alebo 8 centov. SMS notifikácie o kartových transakciách a k termínovaným vkladom sú bez poplatku. Za e-mailovú notifikáciu neplatíte nič,

  • zmena limitov na kartách nie je lacná, pohybuje sa od 1,80 eura až do 5 eur,

  • pozor na poplatok za zostatok na účte v bankomate,

  • ani zmena PIN cez bankomat nie je zadarmo, banky si za túto služby vyberajú najmenej 2 eurá.

Originál článku nájdete TU

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *