Banky čaká nová regulácia pri poskytovaní úverov

Finančné inštitúcie čakajú v budúcnosti zmeny pri poskytovaní úverov. Napríklad bude zakázané viazanie poskytnutia úveru na kúpu iného produktu.

Finančné inštitúcie čakajú v budúcnosti zmeny pri poskytovaní úverov. Napríklad bude zakázané viazanie poskytnutia úveru na kúpu iného produktu, alebo v prípade predčasného splatenia úveru bude mať spotrebiteľ právo na primerané zníženie nákladov spojených s úverom. Nové opatrenia v oblasti poskytovania pôžičiek musí Slovensko prijať do 21. marca 2016.

Dôvodom je potrebná harmonizácia so smernicou Európskeho parlamentu a rady zo 4. februára tohto roka o zmluvách o úvere pre spotrebiteľov týkajúcich sa nehnuteľností určených na bývanie. Upozornila na to Asociácia bankových klientov (ASBK).

Smernica bola prijatá na základe analýzy, ktorej výsledkom bol záver, že v dôsledku finančnej krízy sa u spotrebiteľov vzbudila nedôvera v samotné základy finančného systému. Z tohto dôvodu bolo potrebné prijať opatrenia, ktoré zamedzia nepriaznivým sociálnym a ekonomickým dôsledkom schopnosti splácať svoje záväzky zabezpečené vlastným bývaním, vysvetlil v správe pre médiá predseda predstavenstva ASBK Ľubomír Čigáš. Zároveň doplnil, že cieľom smernice je zabezpečiť vysokú úroveň ochrany spotrebiteľov, ktorí uzatvárajú zmluvy o úvere týkajúce sa nehnuteľnosti určených na bývanie.

Jednou z hlavných zmien bude zákaz reklamných formulácií, ktoré môžu vytvárať falošné očakávania spotrebiteľov. Každá reklama na zmluvy o úvere, v ktorej sa uvádza úroková sadzba alebo akékoľvek iné číselné údaje súvisiace s nákladmi spotrebiteľa spojenými s úverom, bude musieť obsahovať štandardné informácie. Napríklad ročnú priemernú mieru nákladov, výšku či počet splátok, celkovo zaplatenú sumu, poplatky a náklady spojené so zmluvou o úvere,doplnil.

Taktiež má byť zakázané viazanie poskytnutia úveru na kúpu iného produktu a predzmluvne poskytované informácie budú musieť umožňovať klientovi ľahké porovnanie si produktov s inými na trhu.

V prípade predčasného splatenia úveru bude mať spotrebiteľ právo na primerané zníženie nákladov spojených s úverom, priblížil ďalšie zmeny Čigáš.

Zmeny sa majú dotknúť aj poplatkov. Tie za nesplácanie úveru by nemali byť vyššie, ako je nevyhnutné na náhradu nákladov, ktoré veriteľovi vznikli v dôsledku nesplácania úveru. Okrem toho členské štáty budú musieť podľa Čigáša prijať opatrenia, aby boli veritelia primerane ústretoví predtým, než začnú konať vo veci realizácie záložného práva. Touto smernicou sa potvrdzuje, že aj Európska únia považuje terajší stav v oblasti poskytovania úverov za neuspokojivý,dodal.

Viaceré navrhované opatrenia tak budú podľa neho v prospech klientov, ktorí sa najčastejšie sťažujú na netransparentné a zavádzajúce obchodné praktiky bánk, neprimerané a viacnásobné sankčné poplatky v dôsledku nesplácania úveru, ako aj na neobjektívne jednostranné zmeny zmluvných podmienok.

ZDROJ: TASR

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *